To Blog μου: Ότι Νεότερο για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Η σελίδα αυτή ενημερώνει για οτιδήποτε νεότερο υπάρχει ως προς το φλέγον ζήτημα της Επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, συνεχίζοντας τη θεματολογία του προηγούμενου blog μου... "We Love the Parthenon"







.........................................................................................................................................................................................


Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024


Λίνα Μενδώνη στον «ΣΚΑΪ 100.3»: Τα Γλυπτά πρέπει να επανενωθούν στην ολότητά τους, επιβεβαιώνεται το θετικό κλίμα, αλλά χρειάζεται χρόνος και δουλειά


Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100.3» και τον δημοσιογράφο, Άρη Πορτοσάλτε, σημείωσε ότι "Υπάρχει, πλέον, αυτό το θετικό κλίμα, το οποίο επιβεβαιώνεται και από τις δύο πλευρές. Αλλά, όπως είπε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σε πρόσφατη συνέντευξή του, χρειάζεται χρόνος και είναι προφανές ότι χρειάζεται χρόνος για μια τέτοιου είδους συμφωνία. Πάντως, είναι θετικό το ότι πλέον η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει τον αρνητισμό προηγούμενων κυβερνήσεων και το Βρετανικό Μουσείο συνομολογεί ότι υπάρχει ένα καλό κλίμα. Αυτό δε σημαίνει ότι αύριο το πρωί μπορεί κανείς να πει ότι τα Γλυπτά θα επιστρέψουν στην Αθήνα, θα επανενωθούν. Ακόμα χρειάζεται χρόνος και δουλειά». Και  τόνισε ότι «τα Γλυπτά πρέπει να επανενωθούν στην ολότητά τους, καθώς αποτελούν μέρος του μνημείου, το οποίο ίσταται. Επί της ουσίας είναι το ίδιο το μνημείο το οποίο απαιτεί τη συνένωση, την επανένωση του γλυπτού του διακόσμου».

Η Υπουργός Πολιτισμού έβαλε μία ακόμη διάσταση στο θέμα: «Αλλά, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι από κει που υπήρχε ένας πάγος που δεν γινόταν τίποτα, είναι θετικό το ότι οι δύο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι, οι οποίες έχουν πάρα πολλά και πολύ σοβαρά θέματα -είναι όλα αυτά που συζήτησαν οι δύο Πρωθυπουργοί  να μοιραστούν μεταξύ τους- ότι και για αυτό το θέμα μιλάνε. Μπορούν και μιλάνε. Μην ξεχνάτε ότι από το από τη δεκαετία του '80, μετά την υποβολή του αιτήματος από την Μελίνα, υπήρχε ένα εμπάργκο ανάμεσα στο ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και το Βρετανικό Μουσείο. Το εμπάργκο αυτό έχει, πλέον, σπάσει. Υπάρχουν οι συνεννοήσεις και οι ανταλλαγές πολιτιστικών αγαθών ανάμεσα στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο Βρετανικό Μουσείο, άλλα  και στα άλλα δημόσια μουσεία, το οποίο είναι πάρα πολύ θετικό. Με το να κρατάς παγωμένες τις σχέσεις, δεν καταφέρνεις τίποτα, ποτέ.»

Δελτίο τύπου: Υπουργείο Πολιτισμού


.........................................................................................................................................................................................


Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024


Το Μουσείο της Ακρόπολης, ιδανικό να φιλοξενήσει το σύνολο των Γλυπτών του Παρθενώνα


Η Υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με αφορμή τα εγκαίνια του νέου μουσειακού χώρου στο Μουσείο Ακρόπολης, αναφέρθηκε διεξοδικά στη διεκδίκηση της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Με την ίδρυση, ανέγερση, και προπαντός τη λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης», είπε, «η χώρα μας κατέρριψε το μοναδικό -στο παρελθόν- αληθές και ισχυρό επιχείρημα των Βρετανών, ότι η Ελλάδα δεν διέθετε κατάλληλες και αντάξιες υποδομές φιλοξενίας. Είναι πλέον ευρύτατα ‒σχεδόν καθολικά, και διεθνώς αποδεκτό- ότι η Ελλάδα στηρίζει την επιχειρηματολογία της διεκδίκησής της για την επανένωση των Γλυπτών, σε απτές αποδείξεις της ισχυρής της βούλησης και της έμπρακτης δυνατότητας και ικανότητάς της να τα προστατεύσει, να τα διατηρήσει, να τα αναδείξει και να τα διαχειριστεί με άρτιο επιστημονικά και τεχνικά τρόπο. 

Εδώ και δεκαετίες, υλοποιούμε ένα υποδειγματικό και πρότυπο έργο συντήρησης, αποκατάστασης και αναστήλωσης του συνόλου των μνημείων της Ακρόπολης, του Παρθενώνα συμπεριλαμβανομένου. Εδώ και 15 χρόνια, είναι απολύτως σαφές ότι το επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά αντιθέτως, μετά τις αποκαλύψεις των τελευταίων ετών, έχει πλέον απολύτως αντιστραφεί. Πέραν της αρτιότητας των υποδομών και της λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης, η οργανική του διασύνδεση με το Βράχο και τα μνημεία της Ακρόπολης, η συμβιωτική του σχέση με το σύγχρονο και το αρχαίο, το υπερκείμενο και το υποκείμενο οικοδομικό περιβάλλον και το αστικό τοπίο με το ιστορικό παρόν και παρελθόν της Αθήνας, το καθιστούν ιδανικό για να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει το σύνολο των Γλυπτών του Παρθενώνα ως ενιαία και αδιαίρετη ενότητα. Το Μουσείο αυτό συνθέτει το βέλτιστο φυσικό και εννοιολογικό πλαίσιο, για την ανάδειξη, την ερμηνεία και την κατανόηση των αριστουργημάτων του».

Δελτίο τύπου: Υπουργείο Πολιτισμού


.........................................................................................................................................................................................


Τρίτη 4 Ιουνίου 2024


Δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για τις εξελίξεις στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα με επίκεντρο τη Διακυβερνητική διάσκεψη της UNESCO

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης  που  πραγματοποιεί η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στη Ρόδο, για τα εγκαίνια της Περβόλας, κήποι του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου, ερωτώμενη από την ΕΡΤ για τις εξελίξεις στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, με επίκεντρο τη Διακυβερνητική διάσκεψη της UNESCO, έκανε την ακόλουθη δήλωση:  

«Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ειδικής διακυβερνητικής επιτροπής της Unesco, που αφορά στη συζήτηση γύρω από την επιστροφή παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους.

Όπως είναι γνωστό τα τελευταία 40 χρόνια ένα από τα πάγια θέματα στην ημερήσια διάταξη αφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα. Και αυτή τη φορά, η επιτροπή κατέληξε σε μία σύσταση όπου  καλεί τις δύο πλευρές, τη βρετανική και την ελληνική, να επιλύσουν το θέμα αυτό το οποίο χρονίζει αρκετές δεκαετίες. Η Ελλάδα είναι, πάντα, ανοικτή στον διάλογο. Έχει προσπαθήσει και θα συνεχίζει να προσπαθεί, προκειμένου ο μεγάλος εθνικός στόχος, που είναι η ικανοποίηση του εθνικού αιτήματος της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, στο Μουσείο  της Ακρόπολης, να γίνει πραγματικότητα. Ένα από τα ενδιαφέροντα σημεία της συνόδου ήταν η συζήτηση η οποία έγινε, γύρω από το περίφημο -μέσα σε εισαγωγικά- «φιρμάνι» του Έλγιν. Το τοποθετώ εντός εισαγωγικών γιατί αυτό είναι ένα επιχείρημα της βρετανικής πλευράς το οποίο όμως έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι γνήσιο. Δεν υπήρξε ποτέ φιρμάνι οθωμανικό το οποίο έδωσε στον Έλγιν τη δυνατότητα να φερθεί με τη βαρβαρότητα που φέρθηκε στα Γλυπτά του Παρθενώνα. Στη σύνοδο η εκπρόσωπος της Τουρκίας επιβεβαίωσε αυτό το οποίο υποστηρίζει εδώ και χρόνια η ελληνική πλευρά. Ότι δεν υπήρχε φιρμάνι».

Δελτίο τύπου: Υπουργείο Πολιτισμού


.........................................................................................................................................................................................


Σάββατο 1η Ιουνίου 2024

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στη Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO

Στο πλαίσιο της 24ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP), συζητήθηκε το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, το οποίο  βρίσκεται σταθερά στην ατζέντα  της, εδώ και 40 χρόνια.

Η ​ελληνική αντιπροσωπεία παρουσίασε αναλυτικά και εμπεριστατωμένα το ιστορικό της υπόθεσης και τις θέσεις της Ελλάδας στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μέσα από μαρτυρίες περιηγητών και λογίων της εποχής του Έλγιν τεκμηρίωσε την βίαιη απόσπαση των αρχιτεκτονικών γλυπτών από το μνημείο. Τόνισε εμφατικά την ανυπαρξία φιρμανιού και σχετικών σουλτανικών εγγράφων και την παράνομη  ιδιοποίηση των Γλυπτών από τον Λόρδο Έλγιν, πριν καταλήξουν στο Βρετανικό Μουσείο. 

Επισήμανε ιδιαιτέρως το θέμα της κακομεταχείρισης των Παρθενωνείων κατά την παραμονή τους στο Βρετανικό Μουσείο και τις  κακές συνθήκες  φύλαξής τους, ήδη από τον 19ο αι. μέχρι  σήμερα. Ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τις διαρκείς, αλλά άκαρπες μέχρι σήμερα προσπάθειες της ελληνικής πλευράς να έρθει σε διάλογο με το Ηνωμένο Βασίλειο για να βρεθεί λύση στο μακροχρόνιο αυτό ζήτημα, σε εφαρμογή των Συστάσεων και της Απόφασης της UNESCO. Ανέφερε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα και οι συμβολισμοί, που αυτά ενέχουν αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και της ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας. Τέλος, κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι για πρώτη φορά μέλος της Διακυβερνητικής Επιτροπής, να αποδείξει εμπράκτως την βούλησή του να συμμορφωθεί με τις Συστάσεις και τις Αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού.

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατά την δική του τοποθέτηση επέμεινε στις πάγιες θέσεις του για το θέμα, επαναλαμβάνοντας ότι το νομοθετικό πλαίσιο, που ισχύει δεν επιτρέπει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τον συγκεκριμένο νόμο.  

Η παρουσίαση της ελληνικής αντιπροσωπείας και τα επιχειρήματα της έτυχαν θερμής υποδοχής και η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών της Διακυβερνητικής Επιτροπής (Ιταλία, Τσεχία, Ρωσία, Λιβύη, Ιράκ, Ινδία, Χιλή, Βενεζουέλα, Παναμάς,  Γουατεμάλα, Γκαμπόν, Ζάμπια, Αίγυπτος), αλλά και κράτη-παρατηρητές (Τουρκία, Παλαιστίνη, Νικαράγουα, Ονδούρα, Βραζιλία) υποστήριξαν με σθένος τις ελληνικές θέσεις και ζήτησαν εμφατικά από το Ηνωμένο Βασίλειο να επιστρέψει τα Γλυπτά στην Ελλάδα, προκειμένου να επανενωθούν με τον Παρθενώνα, μνημείο-σύμβολο του Δυτικού Πολιτισμού.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή υιοθέτησε Σύσταση, στο κείμενο της οποίας, μεταξύ άλλων:

  • Παραπέμπει στις προηγούμενες συστάσεις και τις αποφάσεις της,
  • Εκφράζει την  βαθιά της ανησυχία για το γεγονός ότι η επίλυση του θέματος παραμένει σε εκκρεμότητα  για μεγάλο διάστημα,
  • Καλεί για μία ακόμη φορά τις δύο πλευρές να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους για την επίλυση της διαφοράς λαμβάνοντας υπόψη τις  ιστορικές, πολιτιστικές, νομικές και ηθικές διαστάσεις του θέματος,
  • Καλεί την Γενική Διευθύντρια της UNESCO να βοηθήσει να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες συναντήσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου με σκοπό  την επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα.
  • Αποφασίζει να ενταχθεί το ζήτημα των Γλυπτών στην ατζέντα της 25ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής.


Στην Ελληνική Αντιπροσωπεία συμμετείχαν από πλευράς ΥΠΠΟ ο Γενικός Γραμματέας  Πολιτισμού  Γεώργιος  Διδασκάλου, ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης καθ. Νικόλαος Σταμπολίδης, η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ολυμπία Βικάτου και η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών Βασιλική Παπαγεωργίου. Από πλευράς ΥΠΕΞ συμμετείχε  η  Προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνούς Δικαίου  Άρτεμις Παπαθανασίου και από την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος πρέσβης Γεώργιος Κουμουτσάκος.

Δελτίο τύπου: Υπουργείο Πολιτισμού


.........................................................................................................................................................................................


19 Φεβρουαρίου 2024


Δήλωση με αφορμή την επίδειξη μόδας στην αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο


Με φόντο τον Παρθενώνα και τον βράχο της Ακρόπολης
(Φωτό: Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, 16 Σεπτεμβρίου 2016)


Με αφορμή την πρόσφατη επίδειξη μόδας στην αίθουσα των γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, επανέρχεται δριμύτερα η αναγκαιότητα της επιστροφής των γλυπτών στην Ελλάδα.

Από τον Μιχαήλ Ρωμανό

Η άκρως προκλητική διοργάνωση που έλαβε χώρα στη διάσημη αίθουσα των γλυπτών του Παρθενώνα (η συγκεκριμένη αίθουσα λόγω του αιτήματος της επιστροφής των γλυπτών από την ελληνική πολιτεία, είναι πλέον η πιο γνωστή αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου, με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και την προβολή στα social media από τους χρήστες του διαδικτύου) απέδειξε για άλλη μια φορά ότι το εν λόγω μουσείο δεν σέβεται τα αριστουργήματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού που εκθέτει στους χώρους του, χρησιμοποιώντας τα σαν φόντο σκηνικού περιβάλλοντος σε διάφορες εκδηλώσεις.  

Το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να επιστρέψει άμεσα στην Ελλάδα τα γλυπτά του Παρθενώνα και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από το μουσείο, χωρίς κανενός είδους αντάλλαγμα ή δανεισμό, γιατί τα γλυπτά ανήκουν εξ ολοκλήρου στο οικουμενικό μνημείο της Ελλάδας, τον Παρθενώνα και μόνο σε αυτόν. 

Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι δίκαιο αίτημα όλων των Ελλήνων. Είναι ένα αίτημα όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως εθνικότητας, που οραματίζονται την επανένωση ενός ακρωτηριασμένου μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το αίτημα για την αποκατάσταση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ένα αίτημα που υπερβαίνει τα εθνικά μας σύνορα και έχει παγκόσμια διάσταση. Το Μουσείο της Ακρόπολης, είναι ένα σύγχρονο και υψηλής αισθητικής Μουσείο που πληρεί όλες τις προδιαγραφές για να στεγάσει τα συγκεκριμένα οικουμενικής ακτινοβολία έργα τέχνης.

Ευχαριστώ για την δημοσίευση: Patras Events  Pelop  Voutos Press  Kefalonia Life 




.............................................................................................................................................................................................................


18 Φεβρουαρίου 2024

Απαντήσεις της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με τη επίδειξη μόδας στο Βρετανικό Μουσείο

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με την επίδειξη μόδας που διοργανώθηκε στο Βρετανικό Μουσείο, δήλωσε τα εξής:

«... Η επίδειξη μόδας στο Βρετανικό Μουσείο έγινε στον περιορισμένο χώρο της Duveen Gallery, παρουσία δεκάδων καλεσμένων. Τα Γλυπτά χρησιμοποιήθηκαν ως απλά διακοσμητικά στοιχεία, χωρίς να υπάρχει η οποιαδήποτε διαλεκτική σχέση της συλλογής με την ελληνική αρχαιότητα, χωρίς να υπάρχει καμία σχέση με τις αξίες, που τα φειδιακά έργα εκπέμπουν και συμβολίζουν. Τα Γλυπτά χρησιμοποιήθηκαν ως σκηνικό, γεγονός που ευτελίζει την οικουμενική τους αξία, την οποία προβάλει το Βρετανικό Μουσείο υιοθετώντας για τον εαυτό του τον χαρακτηρισμό του οικουμενικού μουσείου. Να θυμίσουμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που τα Γλυπτά στη Duveen Gallery υπέστησαν φθορές, εξ αιτίας συνωστισμού και απροσεξίας των επισκεπτών.

Όπως έχω υποστηρίξει πολλές φορές, δεν είμαστε αρνητικοί στη διοργάνωση ντεφιλέ σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία. Η μόδα περιλαμβάνεται στη σύγχρονη πολιτιστική και δημιουργική βιομηχανία και μπορεί να συνάδει με τους χώρους αυτούς. Όμως, μείζονα σημασία έχει πού και πώς γίνονται οι εκδηλώσεις αυτές. Στο Βρετανικό Μουσείο τα αριστουργήματα του Φειδία αποτέλεσαν ντεκόρ για το ντεφιλέ. Με τον τρόπο αυτό ευτελίζονται και υποτιμούνται».

Δελτίο τύπου: Υπουργείο Πολιτισμού


.........................................................................................................................................................................................


17 Φεβρουαρίου 2024


Δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για την επίδειξη μόδας στο Βρετανικό Μουσείο

​Με τη διοργάνωση επίδειξης μόδας στις αίθουσες όπου εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, το Βρετανικό Μουσείο, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύει τον μηδενικό σεβασμό του προς τα αριστουργήματα του Φειδία. 

Οι ιθύνοντες του Βρετανικού Μουσείου ευτελίζουν και προσβάλλουν όχι μόνο το μνημείο αλλά και τις οικουμενικές αξίες που αυτό εκπέμπει. Οι συνθήκες έκθεσης και φύλαξης των γλυπτών, στη Duveen Gallery, συνεχώς επιδεινώνονται. Είναι η ώρα τα κλεμμένα και κακοποιημένα γλυπτά αριστουργήματα να αστράψουν στο αττικό φως.

Δελτίο τύπου: Υπουργείο Πολιτισμού


.........................................................................................................................................................................................


6 Δεκεμβρίου 2023


Απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη σε επίκαιρη ερώτηση με θέμα «Οι πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού στο Λονδίνο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα»

Τις ελληνικές θέσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα συνόψισε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, απαντώντας, από το βήμα της Βουλής, σε ερώτηση βουλευτή.

«Οι στοχευμένες κινήσεις των τελευταίων ετών σε συνδυασμό με τους πρόσφατους επαναπατρισμούς θραυσμάτων από τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα, αλλά και οι αποκαλύψεις για τα κενά της ασφάλειας στο Βρετανικό Μουσείο, έδωσαν αναμφισβήτητα μια νέα δυναμική στο θέμα της επανένωσης όλων των τμημάτων του μοναδικού αυτού μνημείου στην Αθήνα», εξήγησε η Υπουργός.

Στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα και της επανένωσης όλων των τμημάτων του ακρωτηριασθέντος μνημείου στην Αθήνα, είπε ότι "την επανένωση την απαιτεί το ίδιο το μνημείο. Ο Παρθενώνας είναι σήμερα χάσκον και ακρωτηριασμένο μνημείο, που το ίδιο  απαιτεί την επανένωση των αρχιτεκτονικών Γλυπτών του. Θυμίζω, ότι δεν έχουμε απλώς ιστάμενα Γλυπτά που ήταν κάπου πέριξ του Παρθενώνα. Είναι αναπόσπαστα τμήματα του ίδιου του μνημείου, ενός σύνθετου αρχιτεκτονήματος και ενός μοναδικού καλλιτεχνικού δημιουργήματος και συναποτελούν ενιαία και αδιαίρετη αισθητική, νοηματική και συμβολική ενότητα».

Η Yδρία του Μειδία, που μαζί με άλλα επτά αρχαία αντικείμενα δάνεισε το Βρετανικό Μουσείο για να εκτεθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης, έχει αποκτηθεί το 1772 από το Βρετανικό Μουσείο και η όποια ιδιοκτησία του για το συγκεκριμένο αγγείο δεν αμφισβητείται. «Αυτό σε καμία περίπτωση δεν ισχύει για τα Γλυπτά του Παρθενώνα», επεσήμανε η Υπουργός, που κατηγορηματικά υπογράμμισε ότι «δεν τίθεται θέμα, ούτε μίσθωσης, ούτε δανείου».

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα εκλάπησαν από τον Έλγιν, κακοποιήθηκαν, βανδαλίστηκαν, πριονίστηκαν για να βρεθούν στην Αγγλία», είπε η Υπουργός. «Αλλά και όταν πήγαν στο Βρετανικό Μουσείο κακοποιήθηκαν και εξακολούθησε μια συμπεριφορά, όχι ιδιαίτερα προστατευτική γι' αυτά». Γι' αυτό «δεν μπορούμε να δεχθούμε ούτε κυριότητα, ούτε κατοχή, ούτε νομή από το Βρετανικό Μουσείο», σημείωσε η Λίνα Μενδώνη.


Ολόκληρη η απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού στη Βουλή 

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Βουλευτά για την ερώτησή σας, γιατί μου δίνετε την ευκαιρία να ξανασυζητήσουμε το θέμα, το εθνικό θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο βήμα της Βουλής.

Οι στοχευμένες κινήσεις των τελευταίων ετών σε συνδυασμό με τους πρόσφατους επαναπατρισμούς θραυσμάτων από τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα, αλλά και οι αποκαλύψεις για τα κενά της ασφάλειας στο Βρετανικό Μουσείο, έδωσαν αναμφισβήτητα μια νέα δυναμική στο θέμα της επανένωσης όλων των τμημάτων του μοναδικού αυτού μνημείου, στην Αθήνα.

Την επανένωση την απαιτεί το ίδιο το μνημείο. Ο Παρθενώνας είναι σήμερα χάσκον και ακρωτηριασμένο μνημείο, που το ίδιο απαιτεί την επανένωση των αρχιτεκτονικών Γλυπτών του. Θυμίζω, δεν έχουμε απλώς ιστάμενα Γλυπτά που ήταν κάπου πέριξ του Παρθενώνα, είναι αναπόσπαστα τμήματα του ίδιου του μνημείου, ενός σύνθετου αρχιτεκτονήματος και ενός μοναδικού καλλιτεχνικού δημιουργήματος και συναποτελούν ενιαία και αδιαίρετη αισθητική, νοηματική και συμβολική ενότητα.

Η διαρκής δημοσιότητα του θέματος βοηθάει το ελληνικό αίτημα. Η εσφαλμένη κίνηση του Βρετανού Πρωθυπουργού είχε σαν αποτέλεσμα να βρίσκεται το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών στη διεθνή επικαιρότητα, μέρες τώρα. Όμως οι διαπραγματεύσεις για τόσο ευαίσθητα θέματα απαιτούν χρόνο, υπομονή και επιμονή και η ελληνική πλευρά διαθέτει και υπομονή και επιμονή. Τονίζει συνεχώς, και δεν φοβόμαστε να το πούμε, τη βαρβαρότητα με την οποία έχει συμπεριφερθεί η βρετανική πλευρά στα Γλυπτά του Φειδία.

Κύριε Βουλευτά, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2019 εργάζεται, με αθόρυβο και συστηματικό τρόπο,  για την επίτευξη του εθνικού στόχου, δηλαδή την οριστική επιστροφή και την επανένωση των Γλυπτών στην Αθήνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης, και αυτή η πολιτική κεφαλαιοποιείται. Το αίτημά μας έχει αποκτήσει διεθνείς διαστάσεις. Αναδείχθηκε ως καθολικό, επιτακτικό και επίκαιρο αίτημα της απανταχού κοινωνίας των πολιτών. Σε συμβολικό επίπεδο είναι συνώνυμο της διεθνούς απαίτησης για καθολικό σεβασμό και προάσπιση της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Η κυβέρνηση συνομιλεί ακολουθώντας την εθνική στρατηγική. Πάντοτε, στις διαπραγματεύσεις, υπάρχει ένα «πίσω-μπρος». Σημασία έχει ότι είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στην εθνική στρατηγική. Το ελληνικό κράτος δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο οποιοδήποτε δικαίωμα κυριότητας, κατοχής και νομής επί των Γλυπτών. Αντίθετα, οφείλουμε να επιδιώκουμε με κάθε νόμιμο και πρόσφορο τρόπο την οριστική, τη μόνιμη και αμετάκλητη επιστροφή των Γλυπτών και την επανένωσή τους για την αποκατάσταση της ακεραιότητας του ίδιου του μνημείου του Παρθενώνα, ενός μνημείου οικουμενικών διαστάσεων, ενός μνημείου που ανήκει ολόκληρο, στην ανθρωπότητα, και τα γλυπτά του.

Δελτίο τύπου: Υπουργείο Πολιτισμού

.........................................................................................................................................................................................


Εκθέσεις ζωγραφικής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα


Κάντε κλικ επάνω στην εικόνα




Το προσωπικό μου γραμματόσημο από τα ΕΛΤΑ
με έργο μου αφιερωμένο στην Επιστροφή των Γλυπτών