ΘΕΑΤΡΟ - ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ - ΧΟΡΟΣ - ΕΚΘΕΣΕΙΣ - ΜΟΥΣΙΚΗ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Ατομική έκθεση της Ζωής Κεραμέα στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
Χαρτοκοπτικό έργο της Ζωής Κεραμέα |
Θόδωρος, γλύπτης, Καταπέλτης τεχνητών ήλιων, 1967. Κληροδότημα του καλλιτέχνη στο ΕΜΣΤ |
Η έκθεση Θόδωρος, γλύπτης, Αντί Αναδρομικής είναι η πρώτη προσπάθεια ερμηνείας και παρουσίασης του έργου του γλύπτη Θόδωρου μετά τον θάνατό του και αξιοποιεί σχεδόν όλα τα έργα και το πλούσιο αρχειακό υλικό που κληροδότησε ο γλύπτης στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα παρουσιάσεων της Συλλογής του ΕΜΣΤ και θα λάβει χώρα στον 2ο όροφο του Μουσείου (χώρος παρουσίασης των συλλογών). Η σκηνογραφία της έκθεσης έχει υλοποιηθεί από τον αρχιτέκτονα και σκηνογράφο Γιάννη Αρβανίτη και οριοθετεί ενότητες έργων μέσα από ειδικά διαμορφωμένους νέους εκθεσιακούς χώρους που διαδέχονται ο ένας τον άλλον καταλήγοντας σε ένα απρόσμενο περιβάλλον συνύπαρξης των έργων με τον επισκέπτη. Ο συνολικός χώρος έχει διαμορφωθεί ριζικά ώστε να μπορεί να φιλοξενεί και μελλοντικές εκθέσεις της Συλλογής.
Συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου με τις Ελεωνόρα Ζουγανέλη και Ηρώ Σαΐα στο Θέατρο Παλλάς
Σταύρος Ξαρχάκος
"Διάλογος"
Με τις Ελεωνόρα Ζουγανέλη & Ηρώ Σαΐα
Θέατρο Παλλάς
Τρίτη 25 Φεβρουαρίου
Έξτρα ημερομηνία: Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου
Ο Σταύρος Ξαρχάκος ξανασμίγει με τις ερμηνεύτριες Ελεονώρα Ζουγανέλη και Ηρώ Σαΐα - μετά την εκρηκτική τους σύμπραξη στο Μουσείο της Ακρόπολης - στο Θέατρο Παλλάς, την Τρίτη 25 και την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2025.
Η συναυλία αυτή είναι ένα απρόβλεπτο μουσικό ταξίδι με ιδιαίτερη έμφαση στα λυρικά τραγούδια του Μαέστρου, χωρίς φυσικά να λείπουν και τα τραγούδια ορόσημο με τα οποία ταυτίστηκαν γενιές και αποτελούν σήμερα μουσική ιστορική παρακαταθήκη.
Ένας ζωντανός διάλογος ανάμεσα στην ιστορία, την παράδοση και το μέλλον της ελληνικής μουσικής.
Ένας παθιασμένος διάλογος του Μαέστρου με τους μουσικούς και τις τραγουδίστριες.
Ένας έντονος, συναρπαστικός όσο και αρμονικός διάλογος μεταξύ των δύο ερμηνευτριών.
Ένας ερωτικός διάλογος μεταξύ του κοινού και των ανθρώπων της σκηνής.
Η Ελεονώρα Ζουγανέλη και η Ηρώ Σαΐα, δύο από τις σημαντικότερες και πιο χαρισματικές ερμηνεύτριες της νέας γενιάς, θα δώσουν νέα πνοή στα διαχρονικά τραγούδια και θα μας μεταφέρουν με τον πηγαίο και αυθεντικό τους τρόπο στο ιδιοσυγκρασιακό μουσικό σύμπαν του Σταύρου Ξαρχάκου. Μια σπάνια μουσική συνάντηση. Μια μουσική υπόκλιση στο συναίσθημα.
Ώρα Έναρξης: 21.00
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ
...
Έκθεση του Γιάννη Μετζικώφ στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
Έργο του Γιάννη Μετζικώφ |
Παράταση της έκθεσης ως την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει την ατομική εικαστική έκθεση του σπουδαίου ζωγράφου και σκηνογράφου, Γιάννη Μετζικώφ με τίτλο «Το Βλέμμα».
Την έκθεση επιμελείται η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού.
Η έκθεση παρουσιάζεται στις Γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα).
Περισσότερα από 140 αδημοσίευτα ζωγραφικά έργα, που ο Γιάννης Μετζικώφ φιλοτέχνησε κατά τα τρία τελευταία έτη, παρουσιάζονται στην ατομική του έκθεση στις γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Μέσα από ένα εντυπωσιακό σε χρώμα και ορμή καλειδοσκόπιο, τον επισκέπτη υποδέχονται τα πορτρέτα πραγματικών ή φανταστικών ανθρώπων, οι χορευτές και οι θεατρίνοι, τα οράματα και τα όνειρα, που αποτελούν το δημιουργικό, ζωγραφικό και ενορατικό απόσταγμα του πολυτάλαντου Μετζικώφ. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η επιμελήτρια, Ίρις Κρητικού, για την έκθεση: «Χαρτιά ζωγραφισμένα επιδέξια με ελαφριές στιλπνές ύλες, με διαδοχικές διαφάνειες και χορογραφίες τολμηρών και εξαίσιων χρωμάτων. Πρόσωπα αινιγματικά που υπήρξαν ή που δεν υπήρξαν, ενδεδυμένα τρόπαια απόκρυφα: ράμφη, καπέλα, βέλα και φτερά, όστρακα, άνθη, φύλλα ή πουλιά, ψάρια και πεταλούδες. Χέρια-πυροτεχνήματα. Ζωγραφικές κηλίδες ώχρας και βιολέτας ή κοιτίδες μιας συναρπαστικής ασύντακτης ύπαρξης που ξεπηδούν από ένα αόρατο μα συμπορευόμενο σύμπαν. Γυναίκες και άνδρες διαφορετικών ηλικιών, αλλότριας συναισθηματικής συνθήκης, άγνωστης χρονολογίας και καταγωγής, μετέωρης ταυτότητας. Όντα αλλόκοτα του ονείρου, του θεάτρου και της νύχτας. Κι ανάμεσά τους, κάπου-κάπου, οι εστίες του βλέμματός τους: χορευτές, μάγισσες, θεατρίνοι ολόσωμοι ή ασώματα φαντάσματα μίας ουράνιας Comedia ή μίας ερεβώδους Κόλασης, μα και παλίμψηστα τεκμήρια μίας παλιννοστούσας μνήμης και τοπία αλληγορικά: λίμνες και δάση υγρά ή σκοτεινές κοιτίδες και ιστία πλοίων ιπτάμενων από κάποιο αλλοτινό βαγκνερικό φασματοσκόπιο».
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα κυκλοφορήσει συλλεκτικό λεύκωμα από τις Εκδόσεις Μικρή Άρκτος. Την έκθεση θα πλαισιώσει σειρά παράλληλων εκδηλώσεων και ξεναγήσεων.
Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της έκθεσης η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει τη συζήτηση «Συναντώντας το βλέμμα του Γιάννη Μετζικώφ».
Την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025, στις 19:00, η επιμελήτρια της έκθεσης και ο καλλιτέχνης συνομιλούν με εκλεκτούς προσκεκλημένους
και φίλους για το βλέμμα στην τέχνη και στην ζωή.
Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι:
...
ΕΜΣΤ - Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Karla Black - Tracey Moffatt
Karla Black, Stop Counting, 2013 | Tracey Moffat, Up In the Sky, 1997
Φωτογραφίες: Ελένη Γιόκαλη
Στο πλαίσιο του προγράμματος με τίτλo SPOTLIGHT το ΕΜΣΤ παρουσιάζει δύο σημαντικά έργα: μια μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση της Σκωτσέζας καλλιτέχνιδας Karla Black (γεν. 1972) και μια σειρά φωτογραφιών της ιθαγενούς Αυστραλής καλλιτέχνιδας Tracey Moffatt (γεν. 1960) – από τη συλλογή του Μουσείου που αποτελούν μέρος της μεγάλης Δωρεάς της Συλλογής Δ.Δασκαλόπουλου, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό του Μουσείου να γνωρίσει δύο σημαντικές καλλιτέχνιδες της συλλογής του ΕΜΣΤ σε μεγαλύτερο βάθος.
Oι ίδιες παρουσιάζουν επίσης έργα τους στην έκθεση της συλλογής Γυναίκες, μαζί, στον 3ο όροφο του Μουσείου.
Στο Project Room 1, του 3ου ορόφου, παρουσιάζεται η εγκατάσταση Stop Counting (
Στο Project Room 2 του 3ου ορόφου παρουσιάζεται η φωτογραφική εγκατάσταση Up in the Sky (
Διάρκεια έκθεσης: Έως 9 Μαρτίου 2025
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμβρ. Φραντζή (Πρώην Εργοστάσιο ΦΙΞ)
...
Αρχαιολογική έκθεση «Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων» σε συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, στο Μέγαρο Σταθάτου.
Το Υπουργείο Πολιτισμού, δια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργανώνουν την αρχαιολογική έκθεση με τίτλο Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων, που θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο Μέγαρο Σταθάτου, από τις 12 Δεκεμβρίου 2024 έως τις 4 Μαΐου 2025.
Η ίδια έκθεση θα παρουσιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας τoν Ιούνιο του 2025, όπου και θα μεταφερθεί αυτούσια. Η έκθεση αποτελεί την πρώτη δράση του Μνημονίου Συνεργασίας που υπογράφτηκε στις 17 Μαΐου 2024 από την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και την Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Κασσάνδρα Μαρινοπούλου, με στόχο τη μελέτη, ανάδειξη και προβολή του κυκλαδικού πολιτισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η έκθεση Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων θα περιλαμβάνει περίπου 150 έργα, όλα δημιουργίες της τέχνης των Κυκλάδων που χρονολογούνται από την πρώιμη προϊστορία μέχρι τον 17ο αι. και οι οποίες προέρχονται από τις συλλογές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Έργα μοναδικά, τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ εκτός Κυκλάδων και εκτός Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ενώ ορισμένα δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ στο κοινό. Παράλληλα, παρουσιάζονται επιλεγμένες κυκλαδικές αρχαιότητες από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Κανελλοπούλου, το Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών αλλά και από σημαντικές ιδιωτικές συλλογές. Τα εκθέματα αφηγούνται την ιστορία του αρχιπελάγους μέσα από τη ματιά της νησιώτισσας. Παρουσιάζουν άγνωστους ρόλους των γυναικών μέσα στον χρόνο. Αφηγούνται τις γυναικείες μεταβάσεις από τον ρόλο της θεότητας σε εκείνον της μητέρας και αντίστροφα, τη συμμετοχή της στα θρησκευτικά δρώμενα και τη δράση της στο δημόσιο βίο και την ιδιωτική σφαίρα. Ανιχνεύουν τους περιορισμούς που διέπουν τις ιδιότητες των γυναικών στην κοινότητα αλλά και στιγμές από τη χειραφέτησή τους. Σε μια εποχή όπου η γυναίκα εξακολουθεί να διεκδικεί τον σεβασμό στη σύγχρονη κοινωνία, την ελεύθερη επιλογή των ρόλων της και την αποδέσμευσή της από στερεότυπα που κυριαρχούν παρά τους αγώνες των προηγούμενων αιώνων, η έκθεση ανακαλεί στο σήμερα άγνωστες αφηγήσεις από τις Κυκλάδες που αναδεικνύουν την ιστορική διάσταση στην συγκρότηση της γυναικείας ταυτότητας από την προϊστορία μέχρι και τη μεταβυζαντινή περίοδο.
Επιμελητές της έκθεσης είναι ο Δρ Δημήτρης Αθανασούλης, Διευθυντής Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και οι Επιστημονικοί Διευθυντές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Δρ Παναγιώτης Ιωσήφ, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Radboud της Ολλανδίας και Δρ Ιωάννης Φάππας, Επίκουρος Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Εικόνα: Μαρμάρινο άγαλμα Αρτέμιδος Ελαφηβόλου, Ύστερη Ελληνιστική εποχή, Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου. © Υπουργείο Πολιτισμού. Φωτογραφία Ανδρέας Σαντρουζάνος.
Δελτίο τύπου: Υπουργείο Πολιτισμού