Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2018

"THE PERFORMANCE SHOP" της Λία Χαράκη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

Skin / Λία Χαράκη

Η σύγχρονη καλλιτέχνης Λία Χαράκη, φέρνει με την ομάδα της (.pelma.Lia Harakiστην Αθήνα το The Performance Shop, ένα pop-up κατάστημα παραστάσεων που θα λειτουργεί σε εμπορικό δρόμο της Αθήνας με ωράριο καταστημάτων αλλά και με βραδινές παραστάσεις από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου.
Με μία ποικιλία παραγωγών και παραστάσεων διαφόρων μορφών, ειδών και θεματικών, το pop-up κατάστημα θα δώσει την ευκαιρία στον θεατή /περαστικό να παρακολουθήσει δρώμενα στη βιτρίνα ή να επιλέξει να βιώσει μία από τις παραστάσεις του καταλόγου. 
Tα έργα που θα διαθέτει το The Performance Shop θα είναι καλλιτεχνών που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και θα έχουν τη μορφή θεάματος (spectacle), θα λειτουργούν ως υπηρεσίες (service), θα προσφέρουν ανεπανάληπτες εμπειρίες (experience) και θα προτάσσουν το βίωμα της συμμετοχής.


De-Faces / Μαρίνα Γκενάντιεβα
The Performance Shop 2015Το όλο εγχείρημα επιδιώκει να φέρει σε πιο στενή επαφή τον άνθρωπο με τις παραστατικές τέχνες και την περφορμανς στο πλαίσιο της κοινωνίας και της καθημερινότητας.

Η πράξη της παράστασης στο The Performance Shop θεωρείται σημαντικό συστατικό ενδυνάμωσης και εξέλιξης του ανθρώπου, ως μέλους του κοινωνικού συνόλου, ως καλλιτέχνη και ως ενεργού θεατή. Μέσα από τη συνθήκη του καταστήματος, ο κάτοικος της πόλης θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει την παράσταση της προτίμησης του από ένα εκτενή κατάλογο, γεγονός που τον καθιστά ήδη ενεργό θεατή και την επιλογή του προσωπική και άρα πολύτιμη.
Στο The Performance Shop η ταυτότητα της παράστασης ως προϊόν, παρότι άυλη, μη απτή, υπογραμμίζεται από τη λεπτή ειρωνεία με την έννοια του ‘προϊόντος’ που μπορεί κανείς να αγοράσει στο κατάστημα προσφέροντας μια ισορροπημένη σχέση κόστους-αξίας χωρίς να μετριάζει την καλλιτεχνική ποιότητα. Το κατάστημα επίσης στέκεται ως αφορμή για να προβληματίσει σε σχέση με την αναγκαιότητα και την αξία της άυλης εμπειρίας που προσφέρει η τέχνη με ένα μάλλον πολύτιμο τρόπο.

Ιστορικό
Την έμπνευση για τη δημιουργία του The Performance Shop είχε η καλλιτέχνις Λία Χαράκη. Mε την οργανωτική φροντίδα της ίδιας και των συνεργατών της, το ιδιότυπο αυτό μαγαζί άνοιξε για πρώτη φορά στη Λευκωσία το 2014 (Pop-Up Festival /NiMAC) και το 2015 στη Λεμεσό (με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου), ενώ το 2016 περιλήφθηκε στις 25 καλύτερες πρακτικές για τον χορό στην Ευρώπη από το EDN (European Dancehouse Network).

Φορείς υποστήριξης & λειτουργία στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2018
Το The Performance Shop θα ανοίξει και στην Αθήνα, στο πλαίσιο της ενότητας «Άνοιγμα στην πόλη» του Φεστιβάλ Αθηνών 2018, με την υποστήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και του Σπιτιού της Κύπρου στην Αθήνα και σε συνεργασία με την ΚοινΣΕπ ΟΞΥΓΟΝΟ.

ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Οι παραστάσεις που θα διαθέτει το κατάστημα θα χωρίζονται σε 4 ενότητες που είναι οι εξής:
-       On display (στη βιτρίνα του καταστήματος),
-       Συμμετοχικές παραστάσεις (που μπορεί ο περαστικός να διαλέξει από τον κατάλογο του καταστήματος),
-       Φιλοξενούμενα έργα για μικρό χώρο και μικρό κοινό
-       Παράλληλες εκδηλώσεις που αποτελούνται από εργαστήρια των φιλοξενούμενων καλλιτεχνών καθώς και ανοιχτές συζητήσεις με το κοινό.

Οι καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά είναι :

ΣΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ: Προϊόντα Περιποίησης - Ελευθερία Πανούση, Άσκηση Δημοκρατίας - Θανάσης Κριτσάκης, De-Faces - Μαρίνα Γκενάντιεβα, Late Night Impro - Νάντη Γώγουλου

Five Steps to Save the World - arisandmartha 

Late Night Impro - Νάντη Γώγουλου

Fantasy Travel - Μάριος Χατζηπροκοπίου


ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: BOOTH - Αντώνης Βαής, Five Steps to Save the World - arisandmartha, How to Selfy - Γιώργος Σιώρας Δεληγιάννης, NANI - Δημήτρης Τσεσμελής, LET ME SERVE YOU - Ιωάννα Γερακίδη και Νεφέλη Καδινοπούλου Αστερίου, Room for Two - Χρήστος Μόυχας, Skin - Λία Χαράκη, Ο ενεργός θεατής - Λία Χαράκη, Fantasy Travel - Μάριος Χατζηπροκοπίου, demos/Demos - t.a.a.g

ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Uhrsonate - Άννα Παγκάλου / Anna Pangalou, J[US]T 5 — REDUX - Άνα Σάντσεζ-Κόλμπεργκ

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Give me an Aaaaaaaaaaaaaaa - Άννα Παγκάλου. 
ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ Συντονιστές Λία Χαράκη και Αλέξης Βασιλείου.

BOOTH - Αντώνης Βαής


Ομάδα οργάνωσης
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Λία Χαράκη
Διεύθυνση παραγωγής: Θεοδώρα Αυγουλίδου
Σκηνογραφική επιμέλεια: Βιβιάννα Χιωτίνη
Γραφιστικά: Δέσποινα Καννάουρου
Σχεδιασμός ιστοσελίδας: Δέσποινα Ράνγκου
Ανάπτυξη ιστοσελίδας: Ζήνωνας Χατζηκυριάκου
Βοηθός παραγωγής: Samantha Son-Dokidis
Γραφείο Τύπου:  Μαρία Τσολάκη

Διεύθυνση Καταστήματος: Νικίου 18 & Μιλτιάδου 20
Εγκαίνια: Παρασκευή 15 Ιουνίου στις 21:00
Ωράριο Λειτουργίας: 10:00 με 21:00 καθημερινά με επιπλέον βραδινές παραστάσεις. Κυριακή κλειστό.


Μιχαήλ Ρωμανός